Na ten dzień dzieci czekały z wielkim entuzjazmem, tuż po śniadaniu do naszego przedszkola zagościły Panie z Akademii Młodego Kucharza w Opolu. Na początku odbyła się lekcja dobrych manier i reguł savoir-vivre’u, przypomnieliśmy sobie zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni. Pod kierownictwem naszych Gości, zgodnie z instrukcją, krok po kroku zaczęliśmy dodawać do miseczek poszczególne składniki: suche i mokre potrzebne do wypieku pankejków. Następnie samodzielnie i energicznie wymieszaliśmy ciasto, uzyskując jednolitą masę. Zajęciom towarzyszyła wspaniała atmosfera, a nasi mali kucharze mogli się poczuć jak w prawdziwym „Masterchef Junior”. Kiedy ciasto trochę odpoczęło, Pani Justyna zaczęła wypiekać i formować zgrabne placuszki. Już na patelni wyglądały wyśmienicie. Dzieci zajadały się ze smakiem, ozdabiając talerzyk owocami, jogurtem i miodem. Każde dziecko, na pamiątkę wspólnych zajęć, zabrało z sobą do domu przepis na pyszne i zdrowe placuszki, które może razem z rodzicami przygotować na wspólne śniadanie i nie tylko. Wam też, postanowiliśmy go zdradzić. Życzymy udanej zabawy i smacznych placuszków.
Pancakes z wiórkami kokosowymi i sezamem
Składniki:
2 szklanki maki pełnoziarnistej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki sezamu
Skórka z cytryny
500 ml maślanki
2 jajka
50 g masła
Przygotowanie: Topimy masło i studzimy. W misce mieszamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiórki kokosowe i sezam. W osobnej misce rozbijamy jajka i mieszamy. Ścieramy skórkę z połowy cytryny na najdrobniejszych oczkach tarki. Do jajek dodajemy maślankę, skórkę z cytryny i wystudzone masło. Do mokrych składników dosypujemy suche. Wszystko energicznie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i smażymy placuszki z obu stron na rumiano. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym, miodem i owocami.
Smacznego
© 2010 - 2016 ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY NR 1