Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym i zaczyna się już w przedszkolu. Dlatego mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków nie zapominamy o organizowaniu sytuacji edukacyjnych, które promują zdrowie. Dzieci doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy się między innymi prawidłowo odżywiać. Każdy przedszkolak rozumie potrzebę spożywania dużych ilości owoców oraz warzyw. Z myślą o  witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok jabłkowo- marchewkowy. Wspólnie wybraliśmy się  do sklepu po potrzebne składniki. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy,  dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką, jego działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie kolejno podchodziły i samodzielnie wyciskały sok z jabłek i marchwi. Po skończonej pracy dzieci delektowały się jego smakiem. Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był samodzielnie, bez dodatku cukru i bez konserwantów.

Także z myślą o jarzynowych witaminkach postanowiliśmy zabawić się w kuchcików i przygotować klasyczną sałatkę jarzynową. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych jej składników. Podczas robienia sałatki dzieci  nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Panie zadbały o niezbędne  składniki, dzieci natomiast przyniosły potrzebne akcesoria: nożyki, deseczki i oczywiście fartuszki. Przedszkolaki pamiętały, że w trakcie pracy trzeba zachować szczególne bezpieczeństwo. Gdy wszystko było już pokrojone, przyszedł czas na mieszanie i doprawianie. Gotową sałatkę nałożyliśmy do pucharków urządzając w sali prawdziwą ucztę!

To były naprawdę ciekawe dni w przedszkolu.

Początek strony

© 2010 - 2016 ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY NR 1